Skip to content

Rantapalloja ja vitutusta

Noniin, Apple julkaisi kovasti odotetun päivityksen Final cutista. Reaktiot ovat olleet aivan aiheesta järkyttyneitä, tämä uusin viritelmä on niin julmetun vajaa tekele, ettei mitään tolkkua. Ostin tuossa alkuvuodesta Final Cut Studion hintaan 999 euroa. Siinä tuli mukana mm. Final cut pro 7, Motion 4, Color 1,5 ja Soundtrack pro, Compressor ja pari muuta ammattilaissoftaa. Color noista aivan loistava värihallintatyökalu, FCP taas kärsi rajoitetusta muistinkäytöstä, ei ollut 64 bittinen, joten siinähän rendattiin sitten jokaista juttua oman aikansa, samoin konverttaus Proressiin aiheutti päänvaivaa kun se kesti välillä tolkuttomasti.

No tästä uudesta odotettiin 64 bittistä tykkiä videoeditointiin, sen piti olla hulvattoman nopea ja sen piti poistaa rendausongelmat. Paskanvitut sanon minä. Jopa meikäläisen alkeellinen videoeditointi jää puutteelliseksi tämän uuden paskan myötä, josta maksoin sen 239 euroa. Ostin samalla Motion 5:n, jossa ei mitään vikaa ole, parempi UI kuin nelosessa.

Mikäs tässä uudessa FCP:ssä nyt sitten mättää? No netti on väärällään ihan oikeiden ammattilaisten hiusten repimistä ja armotonta vitutusta, toistelen varmaan ihan samoja juttuja. Mua ei tällä tasolla kiinnosta muutamat puutteet, mutta on täysin käsittämätöntä, että Apple lopetti vallan tuen esim Colorille ja korvasi kokonaisen upean laajan ohjelman muutamalla säälittävällä säätönapilla. Curvit loistaa poissaolollaan ja Curvit nyt vain ovat aivan helvetin hyviä värihallintaan. Värihallinta on tuo pieni laatikko oikeassa yläreunassa, jos vertaatte sitä Coloriin, niin tajuatte varmaan mikä downgrade tuossa on.

Enää ei siis ole mitään optiota “send to color”, eli Coloriin ei enää voi viedä klippejä tai pätkiä timelinelta värikorjaukseen, vaan korjaukset on tehtävä vammaisella pikku säätimellä. Voihan sen koko pätkän sitten lopuksi viedä Coloriin, tai näin ainakin luulisin ja veivaa sitten koko raidalle värimuutokset, mutta jos nyt tarttee veivaa vain osalle, niin moro.

Apple kauppaa Motion vitosta, joka tuli samaan aikaan ulos, olin aivan salettivarma, että Final cutista on porttaus Motioniin kuten aikaisemminkin “send to motion”, vitunmarjat, ei ole. Et voi siis enää lähettää klippiä efektejä varten Motioniin, vaan koko paska pitää exporttaa ja sitten viedä erikseen leikattuna Motioniin. Mun jakeluun ei vain mene, mitä helvettiä tälläkin idealla oikein on tavoiteltu. Aikaisemmin Final cutin timeline toimi saumattomasti Colorin, Motionin ja etenkin Adoben After effectin kanssa, ei toimi enää. Aikaisemmin kun vippas timelinelta osan Motioniin, tuli se takaisin efektien kera ja editointia pystyi sitten jatkamaan. Nyt se homma toimii niin, että efektit veivataan Motionissa omana projektinaan ja viedään sitten Final cuttiin, mut olisi helvetin kiva referoida alkuperäistä materiaalia efektiä duunatessa, eikä vain viedä esim jotain hullua värianimaatiota semmoisenaan, jonka jälkeen sitä sitten istutetaan olemassaolevalle timelinelle. Tohon on pakko tulla joku linkki väliin Colorin ja Motionin osalta ja After effectin kaverit vaihtavat salettiin Premiereen, Avidiin tai Vegasiin, tekis mieli itekin siirtyä Adobeen, koska siihen luotan täysin stillissäkin.

Ja sitten se rendaus, piti olla niin saatanan hienoa kun ei tartte enää rendailla, pelkkää kusetusta sekin. Taustarendaus syö kaikki prossutehot ja muistit, rantapallo pyörii vaikka koneessa on 8 ydintä, 20 gigaa muistia ja kamat SSD-kovolla. Siinä ei voi tehdä sitäkään mitä aikaisemmin, aikaisemmin kun rendattiin, voi mennä vaikka Safariin heilumaan, enää ei tartte kun koko kone menee välillä täysin jumiin rendauksen ajaksi. Autorendering siis kannattaa pistää pikaisesti pois päältä. Kun rendaa manuaalisesti, niin se on sentään nopeampaa, mutta silti, ollaan ihan samassa tilanteessa kuin aikaisemminkin.

Tämä on ihan hirvee tekele Applelta, dissaa täysin kaikkia vähänkään enemmän softaltaan vaativia, jos Apple ei puske tohon päivityksiä piakkoin, niin meikä vaihtaa Adobeen.

Ihan ekana korjauslistalla:

- Saumaton toiminta timelinen osalta Motionin ja Colorin kanssa
- Rendaus oikeasti toimintaan taustalla.
- Levymääritykset, scratchia ei voi asettaa mistään.
- Usean monitorin tuki, olis kiva saada niitä paletteja toiselle näytölle

Tossa nyt kuitenkin video, joka on duunattu Soundtrack proolla, uudella FCP:llä sekä Motion vitosella. Ääni särkee, joku asetus vituillaan ekassa videossa.

 

2 Comments

 1. hp wrote:

  Scratchidiski määrittyy kai projektin tallennuslevyn mukaan. Eli jos projekti jollain ulkoisella kovolla niin rendaukset tallentuu myös sille. Ennen jos aineisto ja rendaukset oli eri levyillä ja rendauslevy ei ollut jostain syystä mountattu niin koko projektin joutui rendaamaan uudestaan. Uudistuksella kai haluttiin estää tällainen ongelmatilanne.

  Hyviä huomioita muuten, toivottavasti noi epäkohdat korjataan pikaisesti.

  [Reply]

  Sunnuntai, Kesäkuu 26, 2011 at 16:13 | Permalink
 2. Mike wrote:

  Mä vippasin SSD-kovolle projektit, mut ei vaikutusta. Aika vamppi ohjelma ja eniten kyrsii, ettei ole mitään siltaa ulkoisiin ohjelmiin. En tajua miksi helvetissi ne veivas uuden Motionin, mutta ei voi viedä sinne kuitenkaan matskua.

  [Reply]

  Sunnuntai, Kesäkuu 26, 2011 at 16:17 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*